Google är en av jättarna, om inte den största jätten, inom media idag, då de kontrollerar stora delar av det innehåll som snittanvändaren ser på internet. De som kämpar för kvinnors jämställdhet kan därför glädjas åt att denna mediejätte utnyttjar sin makt för att slå ett slag för en mer varierad och jämställd bild av kvinnor. Det handlar i detta specifika fall om emojis, de figurer som kan användas för att uttrycka känslor eller bara för utsmyckningens skull när man skriver textmeddelanden. Kvinnor har hittills varit underrepresenterade i utbudet av emojis, trots att kvinnor är de främsta användarna av emojis – faktum är att hela 82 procent av alla kvinnor i åldrarna 16-24 år använder emojis varje dag. De kvinnor som har funnits att välja på bland dagens emojis har bland annat varit en brud, en prinsessa, en dansare och en kvinna som får sitt hår klippt. Männen avbildas å andra sidan på ett mer varierat sätt, och får bland annat representera flera olika yrken, som poliser, sjukvårdare och detektiver.gratitude-1350037_960_720

Google har därför presenterat en satsning som består av en ny uppsättning emojis, som alla föreställer kvinnor i olika yrkesroller. Bland de tolv nya figurerna kan man bland annat se en kvinna i affärskostym, en kirurg, en kemist, en lärare, en doktor, en svetsare, en bonde, en kock och en byggarbetare. Teamet på Google som ligger bakom förslaget menar att de hoppas att dessa nya emojis kan stärka unga kvinnor, och bättre reflektera de roller som kvinnor faktiskt har i samhället. Förslaget har presenterats för Unicode-konsortiet, som är den organisation som godkänner och standardiserar nya emojis. Än så länge är det dock inte beslutat om dessa nya emojis kommer att lanseras till sommaren, då årets nya officiella emojis kommer att avslöjas.

Till dess får de som inte vill använda de nuvarande kvinnliga emojisarna helt enkelt nöja sig med den stora mängd helt könsneutrala emojis som finns. Förutom ansikten som uttrycker olika känslor finns en stor uppsättning djur, transportmedel, maträtter och klädesplagg, till exempel skor. De sistnämnda emojisarna kan till exempel komma väl till pass om man vill berätta för sin kompis att det pågår en Ecco-rea på Outletsverige.se.