Lyssna är det nya läsa

Det var inte längesedan som många hade som rutin att läsa morgontidningen vid frukostbordet, läsa en tidningsartikel på lunchrasten och koppla av med en bok eller en tidning på kvällen innan läggdags. Idag har det dock blivit allt populärare att lyssna på saker och ting, vilket underlättar det dagliga livet massor eftersom vi plötsligt fått möjlighet att ta till oss nyheter, en ny deckare eller en recension av en teaterpjäs samtidigt som vi diskar, kör bil eller är ute och promenerar.

hand holding smartphone and headset when sleeping on bed

Poddar har gett radion ett uppsving

Podcasts av olika slag har på kort tid blivit ett givet inslag i de flesta människors liv. Det är idag ett givet alternativ till både tidningar, tv och böcker i form av underhållning samt för att få information. Precis som med radion finns det ett program eller en podd för just dig, oavsett vilket intresse eller humör du är på. Några av Sveriges populäraste poddar är Krull & Kriminell, där människor med olika bakgrund från den kriminella världen får komma till tals, samt Alex & Sigges Podcast med Alex Schulman och Sigge Eklund. Precis som ett radioprogram kan en podd se ut och handla om lite vad som helst, och beror till stor del på programledarna och deras personliga stil. Även Sveriges Radio producerar och sänder poddar såsom P3 Dokumentär, USA-valpodden och Det Politiska Spelet.

Ljudböcker istället för pappersböcker

En ljudbok är en helt vanlig bok som blivit inläst och som finns tillgänglig att lyssna på via MP3-filer, CDs och via streaming direkt till datorn eller mobiltelefonen. Ibland är det författaren till boken som läser själv, ibland är det en mer eller mindre känd skådespelare. Bland ljudboksfantaster är det till och med så att vissa röster och inläsningssätt attraherar en mer än andra, och istället för att välja bok utifrån författare eller genre, finns det idag många som väljer ljudbok efter vad vissa speciella skådespelare har läst in.

Det finns idag flera svenska företag som erbjuder ljudböcker till allmänheten, till exempel populära Storytel som strömmar ljudböcker till främst mobiltelefoner via en speciell app.

Skillnaden mellan en ljudbok och en talbok är att ljudboken är en kommersiell produkt som säljs i bokaffärer och internet, medan en talbok främst är framtagen för personer med läshinder av olika slag, och som blivit inläst enligt speciella undantagsregler i upphovsrätten.