Politik är en del av svenskens vardag, tack vare sociala medier. Att följa politiker, journalister, fristående debattörer och förstås officiella kanaler för olika mediahus gör att både du och jag får vår dagliga dos politik, och kanske till och med deltar i den. Politik i media brukade vara ledare i kvällstidningar, eller direktsända debatter, men det var något för de insatta. Nu vet de flesta att Donald Trumps twitter-konto citeras flitigt i de traditionella medierna, så även de som svarar på dem. Och samma sak gäller om någon av de svenska partiledarna uttalat sig klumpigt, och något fångat det med sin smartphone. Då sprids det som en löpeld och bara några minuter senare har det även publicerats klipp med pålagd musik och grafiska effekter. Kort sagt, politik i media har förändrats radikalt, på gott och ont. Förut var det något för de som som ville veta, nu får alla veta, vare sig de vill eller inte, och utan någon kontroll av sanningshalten.

Sociala mediers ord är lag

Nyligen publicerade Dagens Nyheter en intervju med Scott Goodstein, digital kampanjstrateg för Bernie Sanders presidentkandidatskampanj i USA. Han för en tes att de som inte lyckas bra i den politiska debatten idag är de som reagerar för långsamt på nätet. Med det menar han att man måste vara uppmärksam på det pågående samtalet i de digitala kanalerna, för där kan en katastrof eller succé hända oerhört fort. Uttalanden, nyheter, videos eller bilder som blir virala kommer att sätta tonen och kanske till och med ses som sanning. För den som är involverad i historien gäller det att i bästa fall ligga steget före och ha en plan för hur hen ska hantera situationen. Annars gäller det att reagera och antingen slå mynt av ett positivt budskap, eller gå till tuff motattack. Och Goodstein ser ingen skillnad på var i världen händelserna tar plats. På nätet fungerar logiken likadant, oavsett om debatten avser det amerikanska presidentvalet eller till exempel en folkomröstning i Sverige. Twitters, Facebooks och YouTubes lag råder över västvärlden.

Se världen och förstå dess folk

Det finns uppenbara risker med att enbart ta del av politik via medier. Genom att tillbringa tid på andra platser än den du är van vid, och träffa och tala med andra människor än de du har i din vardag, kommer ditt perspektiv att vidgas. Det finns alltid en anledning till att en politiker för fram en viss typ av åsikter, och det är att det finns människor som tycker likadant. Och även om det går stick i stäv med dina egna åsikter så kommer det att gagna dig att försöka förstå varför de tycker så. Därför hoppas jag att du tar möjligheten att lämna ditt bekväma hem ibland. Jag rekommenderar att gå in på en flygresesajt och titta runt för att se var du kan åka nästa gång. på avionero.se kan du skriva in ett scenario, t.ex. ”två personer vill resa en vecka under mars-april till en storstad i Europa” utan att behöva ange exakt datum eller destination. Du kommer antagligen bli överraskad av möjligheterna!