Nästan var tredje svensk drömmer idag om att starta eget. Det är lite komiskt att det är en dröm för så många, men så få som verkligen vågar ge sig iväg för att jaga den. Det handlar oftast om att man inte har tid, ork eller vet var man ska börja helt enkelt. Jobbar man som skribent/journalist inom nyhetsbranschen så kanske det dock känns lite mer bekant att ta steget till att bli sin egen chef. Det är nämligen väldigt vanligt i branschen att man frilansar, vilket innebär att man bara tar enstaka jobb och inte någon anställning hos arbetsgivare. I det här inlägget kommer det några exempel på hur man kan gå till väga om det är så att man bestämt sig för att antingen starta eget eller börja frilansa.

Registrera bolag eller frilansa

Först och främst kanske det handlar om att man ska bestämma sig för om man ska registrera ett bolag eller om man ska frilansa. Har man till en början inte mycket jobb framför sig så kanske det räcker med att man fakturerar via Frilans Finans, en onlinetjänst som fungerar jättebra för privatpersoner som vill fakturera men som inte har bolag. Skulle man sedan känna att man har så pass hög beläggningsgrad att det krävs ett bolag så kan man starta det efter hand. Dock är det många som använder Frilans Finans även om de har hög omsättning.

Hitta kunder

Utan kunder kan man inte tjäna några pengar, så något man måste göra när man startat som sin egna chef är att också hitta kunderna själv. Det här kan vara svårt om man inte är någon naturbegåvning när det kommer till sälj eller har någon erfarenhet. Ge inte upp och lär dig av dina misstag så löser det sig efter en tid.

Leverera det kunderna vill ha

När man väl har kunder så är det viktigt att man levererar det som kunderna vill ha. En nöjd kund är en återkommande kund brukar man säga. Och om en kund är nöjd så finns det även en chans att han eller hon rekommenderar dig till sina kontakter, vilket innebär mer jobb i det långa jobbet. Som egenföretagare måste man ständigt värna om relationer.

Om att anställa och expandera

Om man efter ett tag känner att det går riktigt bra för ens lilla bolag så kanske man skulle vilja ta sig an fler uppdrag. Det kanske är svårt att hinna med mer arbete själv, så då kanske man överväger att anställa folk. Man ska komma ihåg att det kan ta tid att lära upp nya, men i det långa loppet så kan de se till att man klarar av mer jobb och därmed ha mer tid över till annat samtidigt som man tjänar mer.